Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2011. Július 01. 14:13, péntek | Külföld
Forrás: HírTV

A szavazás helyett a strandra megy az egyik vezető

A szavazás helyett a strandra megy az egyik vezető

Az „arab tavasz” hatására pénteken népszavazást tartanak az észak-afrikai Marokkóban az új alkotmányról, amelyben a parlament és a miniszterelnök jogköre bővülhet, ha a polgárok többsége támogatja a változtatásokat. Sokan azonban

 

A 32 milliós lakosságú Marokkó viszonylag nagyobb megrázkódtatás nélkül vészelte át a világgazdasági válságot és igazából csak 2010-et követően kellett szembenéznie bizonyos mértékű lassulással. A kormányzat a 2000-es években az írástudatlanság, a mélyszegénység és a munkanélküliség ellen átfogó programokat indított. A kétmilliárd dolláros akció révén szerették volna elérni a városi nyomornegyedek felszámolását és minél több vidéki településre eljuttatni az áramot. 2011 elején az arab országot is elérték a térségbeli tüntetések és az itteni ellenzéki erők is szervezkedésekbe kezdtek. A tüntetések egyik legfőbb kiváltó oka az emelkedő élelmiszerárak és az egyre nagyobb korrupció volt.

Politikai reformokat követeltek
Február 20-án Rabatban és több más városban azt követelték a tiltakozók, hogy VI. Mohamed király vezessen be politikai reformokat, váltsa le a kormányt és szabjon gátat az egyre nagyobb korrupciónak. Szemben más térségbeli országokkal, Marokkóban a rendőrség nem támadt rá a felvonulókra és nem került sor véres összecsapásokra. A király a tüntetések hatására március 9-én televíziós beszédben jelentette be, hogy megkezdődik az új alkotmány kidolgozása és mind a jogrendszer, mind a demokratikus intézmények megerősítése megtörténik. Április közepén a király amnesztiát hirdetett, amely többek között több iszlamista fogolyt is érintett.

Május végén az addig békés mederben folyó tiltakozások jellege megváltozott és a fővárosban órákon át tartó összecsapásokra került sor. Június elején a két legnagyobb városban több mint hatvanezren demonstráltak a rendőri brutalitás ellen, de ekkor már nem került sor újabb összecsapásra. Az uralkodó június 17-én jelentette be, hogy népszavazást ír ki július 1-jére az új alkotmányról, amely szélesebb jogkört ad majd a miniszterelnöknek és a parlamentnek.

A pénteki népszavazáson a polgárok többek között arról dönthetnek, hogy mostantól kezdve a királynak a legnagyobb parlamenti pártból kell kineveznie a miniszterelnököt. Sikeres referendum esetén a miniszterelnöknek joga lesz feloszlatnia a parlamentet, valamint a képviselők többsége is elrendelheti az általános amnesztiát. Nagy változást hozhat, hogy a berber is hivatalos nyelvvé válhat az arab mellett a szavazást követően.

Bojkottra szólítanak

A népszavazás és annak várható eredményei kapcsán már most jelentős viták kezdődtek az országban. A változások egyik legfőbb követelője, a „Február 20” mozgalom bejelentette, hogy a marokkóiak bojkottálják a referendumot, mivel szerintük az csupán „kozmetikázza” a politikai rendszert és nem hoz átfogó változásokat. Montasser Drissi, a szervezet egyik vezetője arról beszélt, hogy vélhetően 99 százalékos igen támogatottsággal átmennek a kérdések, de ezek valódi változást nem fognak hozni. Az elmúlt napokban érezhetően megnőtt a feszültség a királypártiak és a „Február 20” mozgalom hívei között és többször került sor tojás- és kődobálásra a két fél között.

A februári tüntetések idején szerveződött csoport egyik legfőbb kifogása az uralkodóval szemben, hogy továbbra is ő marad a hadsereg vezetője, és a legfelsőbb bíróság is a hatáskörében marad. Drissi szólt arról is, hogy a mostani helyzetben minél több ember számára szeretnék megmutatni, hogy nem jár valódi változásokkal az átalakítás. Úgy nyilatkozott: pénteken ő a szavazás helyett a strandot fogja választani. (da)

Reuters, CNN, MNO

Címkék: szavazás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.