Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2011. Október 21. 13:53, péntek | Helyi

A papok is a trükkösöktől óvják az időseket

A papok is a trükkösöktől óvják az időseket

Ezer szórólapot osztott szét a Tatabányai Rendőrkapitányság a megyeszékhelyen és környékén, melyben a besurranó, trükkös tolvajok jelentette veszélyre figyelmeztetik az időseket.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság minden lehetséges csatornát megkeresett, melyen keresztül eljuthat a veszélyeztetett korosztályhoz, így rendőreink megkeresték a Családsegítő Intézetet és az egyházak képviselőit is. A papok, lelkészek örömmel vállalták, hogy az istentiszteletek alkalmával felhívják híveik figyelmét a rossz szándékú emberekre és azokra a trükkökre, melyekkel legtöbb esetben sikerül megtéveszteni az időseket.

Legutóbb a népszámlás kapcsán kértük az egyházak képviselőinek segítségét, akik közül jó néhányan biztosították a lehetőséget a népszámlálóknak, hogy a hívők előtt bemutassák hivatalos igazolványukat és elmondják, miről ismerhető fel a népszámláló.

A trükkösök tárháza szinte kimeríthetetlen. Szomjúság, nyugdíj-kiegészítés, segély folyósítása, nyeremények átadása, rokonnal megbeszélt adás-vétel, vagy kölcsön. Egyre szélesebb a rossz szándékú emberek repertoárja, akik ilyen és ehhez hasonló történetekkel akarnak gyanútlan áldozataik lakásába bejutni, hogy aztán bizalmukba férkőzve és figyelmüket elterelve értékeket lopjanak el tőlük.

A trükkösök hivatkoztak már gázár-támogatás vagy nyugdíj-kiegészítés fizetésre, valamely szolgáltatóra, vásárlásra (állat, toll-párna, ruha) vagy éppen értékesítésre (arany ékszerek, seprű, edények…), pénzváltásra, rosszullétre, szomjúságra, csomag átadásra, szociális-segély átadására.

Az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

- Az első és legfontosabb, hogy IDEGENT NE ENGEDJENEK BE A LAKÁSBA!
- Ha valaki hivatalos személynek adja ki magát, KÉRJÉK EL IGAZOLVÁNYÁT ÉS TELEFONON ÉRDEKLŐDJENEK AZ ADOTT SZERVEZETNÉL, VALÓBAN AZ Ő ALKALMAZOTTJUKRÓL VAN-E SZÓ!
- A közszolgáltatók a díjbeszedést és visszafizetést ÁTUTALÁSSAL rendezik.
Szakembereik ritkán keresik fel a fogyasztókat, arról pedig előre értesítik a lakástulajdonosokat!
- ALKALMI MUNKÁVAL NE BÍZZANAK MEG IDEGENT!
- MEGTAKARÍTOTT PÉNZÜKET NE VEGYÉK ELŐ IDEGENEK JELENLÉTÉBEN! Lehetőség szerint a pénzt ne egy helyen tárolják, inkább kisebb összegeket helyezzenek el a lakás különböző részein!
- IDEGENNEK NE ADJANAK PÉNZT, MÉG AKKOR SEM, HA ROKONRA HIVATKOZIK. Ha családtagjukra hivatkozva kér pénzt egy idegen, hívják fel a rokonukat, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban megegyeztek-e a pénzátadásról!
- Javasoljuk, hogy NAGYOBB ÖSSZEGŰ KÉSZPÉNZT NE OTTHON TÁROLJANAK, HANEM VALAMELY PÉNZINTÉZETBEN HELYEZZÉK EL!
- Érdeklődjenek az önkormányzatnál a HÁZI JELZŐRENDSZERES SEGÍTSÉGNYÚJTÁS, ILLETVE A VESZÉLYHELYZETI SEGÉLYHÍVÓK beszerelésének lehetőségéről. Ezek hiányában SZERELTESSNEK BE S.O.S SEGÉLYHÍVÓ JELZŐBERENDEZÉST!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya