Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 21. 14:05, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

A National Geographic miatt kellett meghalnia?

A National Geographic miatt kellett meghalnia?

Dokumentumfilmeseket hibáztatnak Dél-Afrikában azért, hogy csütörtökön halálos cápatámadás ért egy fiatal hullámlovast a Fokvároshoz közeli Kogel-öböl egyik strandján.

A bírálók szerint a filmesek a vízbe dobott csalihalakkal csalogatják a partokhoz a legnagyobb ragadozóhalakat. A kibontakozott vitára tekintettel a dél-afrikai környezetvédelmi minisztérium megvonta a forgatási engedélyt Chris Fischer amerikai dokumentumfilmestől, aki néhány nappal korábban a tragédia helyszínén szórt a tengerbe cápacsalogató szardíniát.

Szemtanúk szerint valóságos horrorshow játszódott le csütörtökön a Kogel Bay sekély vizében, ahol egy nagy – négy-öt méteres – fehér cápa támadt egy húszéves szörfösre. Többek között az áldozat 18 éves öccse is látta, amint a tengeri ragadozó harmadik nekifutásra leharapja a fiatal férfi lábát, amit a szörfös nem élt túl. Holttestét is csak nagy sokára tudták kimenteni, mert több cápát is láttak a környéken. A szörfözők körében kedvelt strandot a tragédia után lezárták, de másnap újra megnyitották.

Valamivel több, mint két éven belül már ez volt második halálos cápatámadás Fokvárosnál: 2010 januárjában egy zimbabwei férfit falt fel egy szemtanúk szerint „minibusznál nagyobb” fehér cápa. Szeptemberben egy fürdőzőt támadott meg cápa, de ő súlyos sebesülésekkel túlélte a találkozást.

A környezetvédelmi minisztérium – mint egy szóvivő közölte – nem hiszi, hogy a mostani halálos balesetnek köze van a filmprojekthez, mindazonáltal a heves vitákra tekintettel úgy döntött, hogy befejezik a programot. „A filmprojekt nagy pánikot váltott ki, és azt akarjuk, hogy az emberek félelem nélkül mehessenek ki a strandokra” – közölte a hatóság.

Fischer is visszautasította, hogy a National Geographic számára végzett munkája bármiféle összefüggésben állhatna a fiatal szörfös halálával. A 24 órás forgatás során mindössze 24 kiló szardíniát dobtak a tengerbe csaléteknek, és a stáb amúgy is már napokkal korábban elhagyta a helyszínt – érvelt a dokumentumfilmes.

Dirk Schmidt ismert cápaszakértő ugyanakkor óvott attól, hogy bárki is a tengerbe dobáljon nagy mennyiségű csalihalat, amelyet a szél és az áramlatok a Fokváros környéki strandokra sodorhatnak, maguk után csalogatva a veszedelmes ragadozókat.

A Cape Times című lap szerint a Fokváros partjainál működő búvártúra-szervezők is naponta több mázsa halat dobnak csalétkül a tengerbe, hogy cápákat csalogassanak oda a védőketrecben a vízbe eresztett turisták szórakoztatására. Amúgy is a fokvárosi strandok közelébe vonzza a cápákat a bőséges zsákmány ígéretével egy nagy fókakolónia a Fóka-szigeten, a False-öbölben.

A fokvárosi önkormányzat azt tervezi, hogy Hongkonghoz hasonlóan cápahálót feszít ki a strandövezetben fürdőző és szörföző emberek védelmére. Addig is éles szemű „cápacsőszök” próbálják időben figyelmeztetni a veszélyre a strandolókat.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése