Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Február 21. 14:48, hétfő | PR
Forrás: (x)

A kopaszodás réme előbb-utóbb mindenkit utolér?

A kopaszodás réme előbb-utóbb mindenkit utolér?

Sokan rettegnek attól, hogy elveszíthetik dús hajkoronájukat. Hiszen annyi helyen lehet olvasni, látni, hogy a kopaszodás nem kíméli sem a férfiakat, sem a nőket.

De vajon mikor érkezik el mindennek az ideje? Van egyáltalán egy előre meghatározható életkor, ami után jóformán kikerülhetetlen a hajszálak elvékonyodása, idővel kihullása?

Fontos: nem az évek száma számít

A rettegett hajhullás nem olyasvalami, ami egy bizonyos kor után feltűnik és onnantól kezdve mindennek vége. Vége a hajkorona szépségének, a hajszálak ragyogásának, és nem marad más, mint a kopaszodás. A folyamat nem ennyire „egyszerű” és végleges, ráadásul a lefolyása amúgy is egyénfüggő. A kopaszodás hátterében megannyi tényező állhat. A genetika pont ugyanolyan gyakran szerepel a kiváltó okok között, mint a stresszes életmód vagy éppen a különböző vegyszeri behatások.

Előfordulhat, hogy a hajszálak elvesztése már a húszas évek elején elkezdődik, de van, akinek soha nem kell megtapasztalnia ezt a fajta sokkot. Mert az, hogy traumatikus élményről beszélünk, nem kérdés. Még akkor sem, ha sokan próbálják eltitkolni, hogy mi zajlik bennük. Sokan, sokat foglalkoznak a témával, viszont még mindig nem elegen hangsúlyozzák ki a lelki következmények fontosságát. Ha a törés érintetlenül marad, akkor az feldolgozatlan sebbé válhat, ami a későbbiekben akár további betegségek melegágyaként tűnhet fel. Nem szégyen a szomorúság, vagy éppen a düh, teljesen normális reakciók ezek. Amik megélés után felszabadíthatóak, és jöhet a megoldásra koncentrálás. Hiszen a kopaszodás nem olyasvalami, amibe csak úgy érdemes lemondóan beletörődni!

Előfordulhat, hogy a hormonháztartás a ludas?

Igen. Nem egyszer a sokat kutatott DHT hormon áll a hajhullás hátterében. A tesztoszteronból képződő hormon egészen egyszerűen károsítja a tüszők receptorait, amelyek ezek után már nem képesek hozzájárulni az egészséges hajkorona megőrzéséhez. A különböző DHT-blokkoló készítmények bevetésével ez a probléma sikeresen orvosolható.

A fotó forrása: LightField Studios / Shutterstock.com

Címkék: haj, hajhullás, kopaszodás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat