Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Június 20. 14:03, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

A jegybank monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart a jövő héten

A jegybank monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart a jövő héten

A jövő héten nem várható piacbefolyásoló makrogazdasági mutató közlése Magyarországon, de kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa,

a testület tárgyalja a legfrissebb inflációs jelentést is, a Pénzügyminisztérium pedig szerdán teszi közzé részletes tájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének 2021. május végi helyzetéről.

Elemzők az infláció emelkedő trendje miatt monetáris szigorítást, az alapkamat emelését várják.

Legutóbbi májusi ülésén a tanács nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és a kamatfolyosó sem változott. A monetáris tanács legutóbb tavaly júliusban változtatott az alapkamaton, akkor 15 bázisponttal csökkentette azt. Előtte júniusban szintén 15 bázisponttal mérsékelték a kamatot, amely 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján arról beszélt, hogy a monetáris politikai fordulat akár már júniusban is elkezdődhet, amennyiben a monetáris tanács tagjai úgy látják, akár már ebben a hónapban sor kerülhet a kamatemelésre. Kiemelte: az infláció tartós megemelkedése veszélyeztetné a kilábalást, a kamatemelést elbírná a magyar gazdaság és "kötelezővé is teszi" az inflációs veszély.

A Pénzügyminisztérium szerdán teszi közzé a részletes tájékoztatót az államháztartás központi alrendszerének 2021. május végi helyzetéről. Június 8-án a Pénzügyminisztérium az előzetes adatok alapján azt közölte, hogy az államháztartás központi alrendszere 269,0 milliárd forintos hiánnyal zárt májusban, ez 55,1 milliárd forinttal alacsonyabb az előző év azonos időszaki hiánynál, az első öt hónapban a hiány 1312,6 milliárd forint volt.

Címkék: jegyban, kamat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére