Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Augusztus 28. 13:01, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

90 százalékos a magyarországi gáztárolók töltöttsége

90 százalékos a magyarországi gáztárolók töltöttsége

A kormány intézkedéseinek és az április óta folyamatos betárolásnak köszönhetően meghaladta a 90 százalékot a magyarországi gáztárolók töltöttsége.

A megfelelő felkészülés a következő télen is megalapozza a háztartások biztonságos ellátását és a gazdaság zavartalan működését - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.

A háború okozta energiaválság miatti uniós rendelet november elsejére rögzít egységes kötelező feltöltési arányt a földfelszín alatti tárolókkal rendelkező tagállamok számára. A kiemelkedő tárolókapacitással rendelkező Magyarország ehhez képest már augusztusban teljesíti a fűtési szezonra elvárt szintet - hívta fel a figyelmet a tárca.

A minisztérium közleményében felidézte: az Európai Parlament és Tanács tavaly nyáron elfogadott rendelete az ukrajnai háború okozta energiaválság miatt írta elő, hogy a földfelszín alatti gáztárolókat a kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a 2022-2023-as téli időszak kezdetére. Idéntől a kötelező feltöltési arány egységesen 90 százalékra emelkedett november elsejei határidővel. Az érintett tagállamokra a megelőző öt év átlaga alapján országonként eltérő köztes célokat is rögzítettek. Magyarország esetében szeptember elsejére a harmadik legmagasabb, 86 százalékos szintet határozta meg a rendelkezés - írták.

Magyarország ehhez képest már a nyáron elérte a novemberre elvárt 90 százalékos arányt. A hazai tárolókban jelenleg 5,7 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre. Az eddig betárolt mennyiség mintegy másfélszerese az előző év azonos időszakában elérhető készletnek. A különböző tagállami tárolói kapacitások miatt a fogyasztásarányos adatok összevetése jobban tükrözi a valós helyzetet. Magyarország esetében az 56 százalék feletti fogyasztásarányos töltöttségi mutató a szűk európai élmezőnybe tartozik, kétszeresen múlja felül az uniós átlagot - ismertette az EM.

A létesítményekben június vége óta több földgáz érhető el, mint amennyit a háztartások a nemzetközi energiaválság előtti utolsó teljes évben, 2021-ben felhasználtak. A jelenlegi készlet több mint harmadával haladja meg a tavalyelőtti lakossági fogyasztás éves szintjét - jelezte a tárca.

A háború és a szankciók okozta nehézségek ellenére a magyar kormány az új rezsiévben, augusztus elsejétől is változatlan formában és feltételekkel tartja fenn a rezsivédelmet. Az egyedülálló intézkedéssel Európa legalacsonyabb áram- és gázárát biztosítja a magyar családok számára. A védett állami gáztartalék és a további betárolt készletek a következő télen is garantálják a háztartások biztonságos ellátását, nagyban hozzájárulnak a gazdaság zavartalan működéséhez - hangsúlyozta közleményében az EM.

Fotó: Pixabay

Címkék: energia, gáz, gáztározó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során