Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Február 24. 15:06, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Újabb rejtélyes krátereket fedeztek fel a kutatók Szibériában

Újabb rejtélyes krátereket fedeztek fel a kutatók Szibériában

Műholdas felvételek segítségével négy újabb ismeretlen eredetű krátert fedeztek fel a kutatók az észak-szibériai Jamal-félszigeten, ahol tavaly júliusban már három hatalmas mélyedésre bukkantak: a szakemberek úgy vélik, hogy több tucatnyi kráter lehet még a térségben, és a helyiek biztonsága érdekében azonnali vizsgálatokra van szükség.

"Biztos vagyok benne, hogy még több kráter van a Jamal-félszigeten, csupán meg kell keresnünk őket. Úgy feltételezem, hogy további 20-30 mélyedéssel kell számolnunk" - nyilatkozta a The Siberian Times című angol nyelvű lapnak Vaszilij Bogojavlenszkij professzor, az orosz tudományos akadémia levelező tagja, a moszkvai kőolaj- és gázkutató intézet igazgatóhelyettese.
Mint hozzátette: "fontos, hogy ne ijesszük meg az embereket, de megértsük, hogy nagyon komoly problémáról van szó, amelyet muszáj kivizsgálnunk".
Tavaly novemberben a kutatók leereszkedtek a kráterek egyikébe, hogy adatokat gyűjtsenek a lyukak keletkezésének körülményeiről. A The Siberian Times tavaly decemberben arról számolt be, hogy a kutatók elmélete szerint a mélyedéseket a föld alatti hő vagy a klímaváltozással összefüggő hőmérsékletemelkedés által kiváltott gázrobbanások okozták.
Bogojavlenszkij szerint mivel a szakemberek nem tudják megjósolni, hogy hol és mikor következnek be ilyen gázrobbanások, ezért a tanulmányozásuk nagyon veszélyes. A szakember csapata azonban újabb expedíciót tervez a mélyedésekhez, és állomásokat akarnak felállítani a térségben a kráterek megnyílásával esetlegesen együtt járó földrengések érzékelésére - adta hírül a The Huffington Post nevű hírportál.
"Most olyan alapvető kérdésekre kell választ találnunk, mint hogy mely területek, milyen feltételek közt a legveszélyeztetettebbek. Ezek a kérdések ugyanis rendkívül fontosak az északi városok biztonsága és a kőolaj, illetve földgáz kitermelő komplexumok infrastruktúrája szempontjából" - fogalmazott a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során