Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 09. 06:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Új vasúti pálya épül, évekre leállították a vasúti forgalmat Kolozsvár és Nagyvárad között

Új vasúti pálya épül, évekre leállították a vasúti forgalmat Kolozsvár és Nagyvárad között

Évekre leállították a vasúti forgalmat a romániai Kolozsvár és Nagyvárad között január 8-tól kezdődően a pálya korszerűsítése miatt.

A román állami vasúttársaság (CFR) már december 10-én leállította a szerelvényeit a szóban forgó vonalon, a Budapestet a székelyföldi városokkal összekötő nemzetközi vonatokat pedig átirányította a biharkeresztesi határátkelőtől a nyírábrányihoz.

Január 7-ig két magán vasúttársaság, az Interregional Calatori és a Transferoviar Calatori még üzemeltetett járatokat Nagyvárad és Kolozsvár között, azonban január 8-tól a vasúti infrastruktúráért felelős CFR Infrastructura teljesen lezárta a Kolozs megyei Egeres és Kissebes közti pályaszakaszt.

A vasúti személyszállítást végző CFR Calatori korábban azt közölte, hogy január 8-tól kezdődően vonatpótló buszokat üzemeltet majd a két romániai megyeszékhely között, azonban ez egyelőre nem történt meg.

Jelenleg napi két vonatpótló buszjárat közlekedik Nagyvárad és Kolozsvár között, mindkettőt az Interrgional Calatori működteti. A cég nagy kerülővel üzemeltet egy közvetlen járatot is a két város között, Margittán, Zilahon és Désen keresztül, melynek a menetideje 8 óra. A Nagyvárad-Kolozsvár vasúti pályán az átlagos menetidő 3 óra volt.

A bukaresti kormány az uniós finanszírozású országos helyreállítási terv keretében szeretné korszerűsíteni és villamosítani a Kolozsvár és a román-magyar határ közötti több mint 166 kilométer hosszú vasúti pályát úgy, hogy azon 160 kilométer/órás sebességgel haladhassanak a szerelvények. A beruházás becsült értéke 9,36 milliárd lej (711,26 milliárd forint).

A román szállításügyi minisztérium 2022 novemberében írta alá a finanszírozási szerződést a CFR SA-val, amely négy szakaszra osztotta a munkálatokat és szakaszonként írt ki pályázatot. A nyertes cégcsoportoknak 42 hónap alatt kell befejezniük a beruházást.

Címkék: erdély, románia, vasút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).