Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Augusztus 24. 16:10, szerda | Külföld

Terrorizmus - Megerősítik a francia közoktatási intézmények védelmét

Terrorizmus - Megerősítik a francia közoktatási intézmények védelmét

A terrorfenyegetettség miatt megerősítik a francia közoktatási intézmények védelmét a jövő heti tanévkezdésre - jelentette be szerdán a francia belügyminiszter.

Bernard Cazeneuve az oktatási tárca vezetőjével, Najat Vallaud-Belkacemmel tartott közös sajtótájékoztatóján ismertette a kormányzat azon intézkedéseit, amelyek nagyobb védelmet biztosítanak annak a 12 millió diáknak, aki szeptember 1-én kezdik meg az új tanévet.
A csendőrség több mint 3 ezer tartalékosát mozgósítják jövő csütörtökön a 64 ezer közoktatási intézmény közelében, s a teljes tanév folyamán megerősített járőrök fogják felügyelni az iskolákat, a gimnáziumokat és az egyetemeket, amelyek előtt tilos ezentúl gyülekezni.
A legfőbb intézkedések között szerepel az évi kötelező három biztonsági gyakorlat az iskolákban, ahol eddig évente csak két riasztást szimuláltak. Az egyik ezek közül a behatolással történő merényletre készíti fel a diákokat, akiknek ezentúl elsősegély tanfolyamokon is részt kell venniük.
Jóllehet az oktatási intézmények többségét térfigyelő kamerákkal látták el és minden belépő ember személyazonosságát ellenőrzik, Najat Vallaud-Belkacem oktatási miniszter kizárta annak lehetőségét, hogy az iskolákban biztonsági őröket alkalmazzanak, mert az iskolák "nem nyitottak a nagyközönség számára, mint az üzletek". A tárcavezető szerint az intézmények körüli járőrszolgálat a megfelelő válasz a biztonsági kihívásra.
A kormány médiakampánnyal próbálja biztosítani a szülőket, a diákokat és a tanárokat arról, hogy a példanélküli fenyegetettség ellenére biztonsággal kezdhetik meg az új tanévet.
Tavaly 147-en, idén pedig közel 90-en vesztették életüket az országban olyan iszlamista terrortámadásokban, amelyeket az Iszlám Állam vállalt magára. A terrorszervezet 2015 novemberben külön is megfenyegette a tanárokat francia nyelvű magazinjában, a Dar-al-Islamban, ahol a francia közoktatásban dolgozókat "Allah ellenségeiként" jelölte meg, amiért a "szekularizációt (az állam és egyház szétválasztását) tanítják, s ezért a tanárok "legyőzésére" és "megölésére" szólított fel.
Négy évvel ezelőtt egy franciaországi iskola ellen már követtek el iszlamista támadást. Mohamed Merah 2012 márciusban egy zsidó iskola előtt megölt egy tanárt és három gyereket a délnyugat-franciaországi Toulouse-ban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.