Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Február 16. 12:01, szombat | Belföld
Forrás: mti

Szabályosan járt el a bíró a megszökött fogoly ügyében

Szabályosan járt el a bíró a megszökött fogoly ügyében

A Fővárosi Törvényszék szabályosan járt el a megszökött fogoly ügyében - tudatta a törvényszék sajtóosztálya péntek este közleményben.

Szabályosan járt el a bíróság, amikor úgy rendelkezett, hogy ha nincs akadálya, az előállító büntetés-végrehajtási őr vegye le a vádlott kezéről a bilincset, hiszen ilyen esetekben is rajta marad a fogoly kezén az úgynevezett vezetőbilincs, amivel a büntetés-végrehajtási őr akadályozni tudja a nem helyénvaló mozgást - írták.

Mint olvasható, a fogvatartott biztonsági kockázatának megítélése nem a bíróság feladata. A bilincs használatának szükségességét úgynevezett őrzésbiztonsági szempontok határozzák meg, melyeket a fogva tartást végző intézet állapítja meg, és ebbe a bíróságnak nincs is beleszólása.

A bíróság nem kapott arra vonatkozó tájékoztatást és a tárgyaláson sem merült fel arra utaló körülmény, hogy a vádlott nem alacsony szintű biztonsági kockázati besorolású személy. Erre utal az a körülmény is, hogy egyetlen biztonsági felügyelő hajtotta végre az előállítást. Amennyiben jelzés érkezik, vagy a tárgyaláson tanúsított magatartása indokolja, úgy a bilincset természetesen nem veszik le. Jelen ügyben ilyen jelzés nem érkezett a bírósághoz, ezért rendelkezett úgy az eljáró tanács elnöke, hogy a kézbilincset lazítsák meg. Az előállított személy őrzése ettől függetlenül a biztonsági felügyelő feladata - közölte a Fővárosi Törvényszék.

Pénteken egy 35 éves férfi a Fővárosi Törvényszék V. kerület, Markó utcai épületében az ítélethirdetés után megtámadta a biztonsági felügyelőt, elvette a fegyverét, kimenekült az épületből, megállított egy autót, és vezetőjét fegyverrel kényszerítette, hogy segítse a menekülésben. A rabot a XV. kerületben sikerült feltartóztatniuk az üldöző rendőröknek, és miután a férfi rendőri felszólításra, figyelmeztető lövésekre sem állt meg, a rendőrök többször rálőttek. A szökevényt a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, ahol estére stabilizálták a szökevény állapotát.

Pénteken délután a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) azt közölte: nem hibázott a felügyelő, akinek elvette a fegyverét az elítélt és megszökött.

A BVOP tájékoztatása szerint a bírósági tárgyalás elején az eljáró bíró úgy rendelkezett: vegyék le a bilincset a fogvatartott kezéről. Az elítélt ezt kihasználva támadta meg az őt előállító biztonsági felügyelőt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.