Városlista
2019. március 23, szombat - Emőke, Botond, Ottó, Kartal

Hírek

2019. Március 02. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: házipatika

Piaci körkép

Piaci körkép

Narancs: napi parancs

9.hét:Kiváló C-vitamin forrás

Csaknem közhely a citrusfélék magas vitamintartalma, s valóban: a narancs legfontosabb téliC-vitamin-forrásainkközé tartozik. Egyetlen "Navel" fajtájú narancs 25 százalékkal tartalmaz több C-vitamint, mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete, de két, bármilyen más fajtájú narancs is megteszi. A vegetáriánusok, akik teljesen vagy részben lemondanak az állati fehérjeforrásokról, feltétlenül építsenek be az étrendjükbe sok narancsot. A nagy adag C-vitaminelősegíti a növényi eredetű vas fölvételét. Természetes C-vitaminja hatásosabb, mint a tablettákban adagolt, feltehetőleg azért, mert bioflavonokkal együtt előfordulva hatása erősödik.
Miért jó a narancs?
A narancsA- és B-vitaminokatis nagy mennyiségben tartalmaz. Előbbi a látás épségéért és a bőr egészségéért is felel, míg utóbbi a szénhidrát- és zsíremésztésben fontos. Mindenesetre megfigyelték, hogy segíti ahasnyálmirigyműködését, az emésztésben a felszívódást, s végső soron megszüntetheti az esetleg fennálló székrekedést.

Antioxidánsai, a flavonok és a karotinok, az antociánok, valaminta limonénrákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. Atéli depresszió ellen is érdemesnarancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek.
Aki szereti a narancsot, bizonyára észrevette, hogyvízhajtónak sem utolsó, s ennél fogva a veséknek jót tesz, továbbá csökkenti a vérnyomást. Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmávalimmunrendszerünket erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik kalciumja és káliumja.
A narancs rosttartalma 100 gramm gyümölcsben mintegy 1,5-2,5 gramm.

8.hét:Segíti az emésztést

Arukkolajó hatással van az emésztésre, ezért érdemes egy-egy nehezebb étel mellé fogyasztani belőle (az olasz ételek mellé - tészta, rizottó, pizza - sokszor éppen ezért kínálják). Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is.
Használjuk tészták, pizzák mellé
Jellegzetes íze miatt sokan nem kedvelik, viszont pozitív egészségügyi hatásai miatt mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. Saláták készítésénél ügyeljünk arra, hogy ne a rukkola domináljon az ételben, inkább csak színesítse azt. Emellett használhatjuk tésztaételek,rizottók, pizzák tetejére szórva, de akár húsok mellé szervírozott köretekhez is. Adhatjuk szendvicskrémekhez, túróhoz, de önmagában egy kevés olíva- vagy dióolajjal és citromlével meglocsolva is páratlan. Olaszországban likőrt (rucolinó) és pesztót is készítenek belőle.

A hűtőben 2-3 napig eltartható, fagyasztásra kevésbé alkalmas, elveszíti ropogósságát.

7.hét:Sok benne a tápanyag

A friss és a szárított datolyában issok az ásványi anyag és a vitamin.A legnagyobb mennyiség káliumból, kalciumból,magnéziumból, valamint A-, B6- és K-vitaminból található a gyümölcsben. Ezek az ásványi anyagok nagyon fontosak, hogy csontjaink, izmaink és immunrendszerünk megfelelően működjön, az A-vitamin pedig a bőr, illetve a látás egészségéhez is szükséges.
Sok benne az energia
A datolya igencsak energiadús és tápláló étel, amely tele van szénhidráttal. Tartalmaz szukrózt, fruktózt és glükózt is. 4-5 szem közepes méretű datolyában körülbelül 270 kalória, 1,80 grammfehérjeés 75 gramm szénhidrát található, ezért kiváló rágcsálnivaló, ha például sportolás közben egy kis extra energiára van szükségünk.Diétázók csak mértékkel fogyasszák, mert ez a kalóriatartalom viszonylag magasnak számít.
Rost
A friss és a szárított datolyában is bőven vanrost. Egy szem friss datolya körülbelül 1,6 gramm rostot tartalmaz, így jó hatással van az emésztésre, és segít megakadályozni a székrekedés kialakulását. Ezenkívül jó hatással van avércukorszintegyensúlyára is.
Jót tesz a szív egészségének
A magas rosttartalom melletta datolyában nagyon kevés a zsír és a nátrium,így jót tesz a szív egészségének. Ha valakinek figyelni kell a sóbevitelre, vagy kifejezetten nátriumszegény étrendet írtak neki elő, akkor is nyugodtan fogyaszthat datolyát, akár mindennap. Ha rendszeresen eszünk datolyát, csökken az esélyünk, hogy szívbetegek legyünk, vagystroke-otkapjunk.

6.hét:Miért jó? C-vitamintartalma a többi citrusfélével azonos, szénhidráttartalma körülbelül 7 százalék. Száz gramm grapefruit 40 mg C-vitamint tartalmaz, kalciumot, foszfort és magnéziumot is találhatunk benne. Energiatartalma 36 kcal/100 mg. Hűtő hatású, frissítő, vitamin- és ásványi anyaggazdagsága és energiaszegény volta miatt súlycsökkentő diétáknak is egészséges alkotórésze lehet.

A grapefruit magjaiból olajat sajtolnak. Bioflavonoidokat, glukozidot, C-vitamint tartalmaz. A grapefruit-mag kivonata természetes méregtelenítő hatású, erősíti az immunrendszert, külsőleg, belsőleg hígítva sokféleképpen ajánlják a használatát. A természetgyógyászok ajánlják gyomor- és bélpanaszok, torok-, orr-, fülfertőzések, köröm-, bőrgombás betegségek, fogínygyulladás és hüvelyfertőzés esetén. Csecsemőápolásban, katonai kórházakban a textíliák fertőtlenítésére is használják, próbálkoznak azzal is, hogy uszodákban a klórt felváltsák vele.
Hogyan fogyasszuk?
Amerikában kedvelt reggeli ital a leve. Nyersen vagy kifacsarva, különböző italokba keverve fogyasztjuk leginkább. Félbevágva, egy kis késsel vagy kanálkával elválasztható a húsa a közte lévő, gerezdekre osztó hártyától és egyszerűen kikanalazható a belseje. Felhasználható édességekhez és vegyes salátákhoz is. Magyarországon ritkán főzik be, de párolva készíthető belőle kompót, más citrusfélékkel keverve lekvár, dzsem is. Pikáns ízzel gazdagíthatja például a sült húsféléket.

5.hét:Vitamin ABC

A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz. Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz, a nyers zöldség ezen értékeknél valamivel többet.

Ásványi anyagaiközül említésre méltó akálium(300 mg fölött), akalcium(100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, acinkés a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.

Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együttjelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, megállítani, illetve akár visszafordítani a daganatok kialakulását. Többek között a brokkoliban megtalálható az a szulforafan nevű anyag is, ami állatkísérletekben már bizonyított. Ez az ún. kemopreventív molekula segíti a szervezetnek a daganatos sejtek elpusztítását célzó természetes folyamatainak beindulását, a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget. Ezen kívül a szervezet méregtelenítésében fontos enzimek működését is támogatja, s ezáltal hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok, továbbá lassítja az öregedést.

Eddig a végbél-, hólyag, aprosztatarák, egyes - főként női - daganatok és az áttétképződés megelőzésében játszott szerepét vizsgálták. A férfiaknak jó szívvel tanácsolható, hogy hetente legalább egyszer egyenek karfiolt vagy brokkolit. A nőknek nem kevésbé! A brokkoliban található, ún. indolok közül azindol-3-karbinollalvégeztek kísérleteket, s kiderült, hogy inaktivál egy tumornövekedést serkentő ösztrogénszármazékot, a 4-hidroxi-ösztront. Így különösen az ösztrogénfüggő emlő- és egyéb daganatok esetében játszhat szerepet a rákmegelőzésben. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentették.
A brokkoliban bőségesen találhatókampferol a petefészekrák kialakulását gátolja.
A brokkoli szulforafanja agyomorfekélykialakulásának főbűnösét, a Helicobacter pylorit is segít visszaszorítani. Gastritis ellen napi 100 g brokkolit volna érdemes felírni.
Alighanem, számtalan jótékony egészségügyi hatás bújik még meg a növényben, melyek felkutatása pusztán idő és pénz kérdése. Még a végén gyógyzöldséggé válik!

4.hét:Különleges zöldségfélénk a lencse. Kevés ilyen tápláló ésjól emészthető zöldségünk van. 100 grammból 340-350 kcal, 1430-1480 kJ energiát tud adni fogyasztójának, ami nem kevés. Szokatlanul magas a fehérjetartalma is, 25-28% körüli.Nem sokkal marad el a közismerten legtöbb fehérjét tartalmazó szójától. Emellett kedvező, hogy nem allergén, és tápanyagait jól emészthető, az aminosavakat nagy arányban hasznosítható, szabad formában, hordozza. A benne lévő aminosavak összetétele, továbbá az emészthetőség szempontjából fogyasztása kedvezőbb, mint a babé vagy borsóé.

Tartalmazza lényegében valamennyifontos aminosavunkat, köztük az ember számáranélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat is, amelyeket szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Az állati fehérjeforrásokhoz képest elenyésző a vele együtt fölvett koleszterin és egyéb zsírok mennyisége, melyek mindössze 1-2 %-át adják az elfogyasztott lencsének. Nem véletlen, ha a főként növényi koszton élő ázsiai népek körében nagy megbecsülésnek örvend.A tartósan vegetáriánus életmódot élőknek mindenképpen figyelmébe ajánljuk.
Igenjelentős szénhidráttartalma is, 100 grammból 53-60 grammot tesznek ki ezek az anyagok, de mivel úgynevezett glikémiás indexe alacsony, ideális, lassan felszívódó szénhidrátforrás lehet a cukorbetegek számára is. Ebből mintegy 40 gramm keményítő, 3-4 g növényi rost, ami kedvezően magas érték (a vörös lencse esetében valamivel kevesebb), 1-3 g pedig cukor. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz raffinózt és stachiózt, mely cukrok tehetők felelőssé a lencseevést követő puffadásért és bélgázképződésért. Emiatt sajnos sokan kerülni kényszerülnek a lencsét.
A lencsenagy A-vitamin-tartalma miatt kedvez a szemnek, jelentős továbbá 0,8 mg körüli B1-vitamin (tiamin) tartalma. Egy csészényi lencse fólsav-igényünk 90 százalékát fedezi, ezért például várandósoknak kifejezetten ajánlott, ha a szelekre nem érzékenyek. Az ásványi anyagok közül a kálium, vas (7,5 mg) és az anyagcsere-szabályozásban igen fontosnak tartottcink van jelen.

3.hét:A kókuszfogyasztás támogatja az immunrendszert, a gyümölcs húsa vírus- és baktériumölő hatású, és segít elpusztítani a parazitákat is. Éppen ezért akár kókuszreszelék, akár kókusztej, akár kókuszolaj formájában fogyasztjuk, nagyon jót teszünk vele a szervezetünknek:segíthet megküzdeni anáthával, azinfluenzával, ahúgyúti fertőzésekkelés aherpesszel is.

Egészséges és tápláló
A kókusz húsa nemcsak finom, de nagyon tápláló is, és igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Bőven van bennerost, kalcium, kálium és magnézium, valamint hasznos elektrolitok. A kókuszvíz az egyik legjobb roboráló ital, súlyosabb betegségek és megterhelő edzések után is javasolt a fogyasztása.
A kókusz húsának fogyasztása jót tesz a fogak és a csontok egészségének is, és segít csökkenteni acsontritkuláskialakulásának esélyét.A kókusztej, a kókusztejszín- és joghurt remek alternatíva a laktózérzékenyek és a vegánok számára.Kókuszzsírral pedig szinte bármilyen ételt megfőzhetünk vagy süthetünk, jót tesz a szívnek és az érrendszernek is.
A szépségápolásbanis szerepe van
A kókusz olaja a bőrápolásban is nagyon hatékony, mivelantioxidáns hatású, így segít védeni a sejteket a káros szabad gyököktől. Jót tesz a száraz bőrnek, ésolyan bőrbetegségek, mint az ekcéma, a psoriasis vagy a dermatitis kezelésében is hatékony lehet. Hajápolásra is használható: érdemes a kókuszolajos pakolást akár egész éjszakára is a tincseinken hagyni. Ha otthon festjük vagy szőkítjük a hajunkat, kenjük be a folyamat előtt egy-két órával kókuszolajjal, mert segít megvédeni a hajszálakat a vegyi anyagok káros hatásaitól.

2.hét:Szervezetünkre gyakorolt pozitív egészségügyi hatásaiknak szinte se szeri, se száma.

Jóból is megárt a sok - tartja a szólás-mondás, amely a citromra is érvényes.A túlzásba vitt fogyasztás felerősítheti arefluxokozta panaszokat, a citromsav pedig hosszú távon károsíthatja a fogzománcot, elősegítve afogszuvasodást. Mindemellett ezek a hátrányok eltörpülnek az egészségügyi előnyök mellett - lássuk, milyen téren támaszkodhatunk bátran a citrom hasznos tulajdonságaira!
Immunrendszer
Közismert, hogy a Nobel-díjasSzent-Györgyi Albertáltal felfedezett C-vitamin, avagy aszkorbinsav fontos szerepet tölt be azimmunrendszerműködésében azáltal, hogystimulálja a fehérvérsejtek képződését, egyben védi is az antivirális anyagokat termelő immunsejteket. Ezen felül antioxidánsként a káros szabad gyökök megkötésével is hozzájárul egészségünk hosszú távú megőrzéséhez. Érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb állatfaj szervezete képes maga előállítani a számára szükséges C-vitamint, az emberi test azonban - hasonlóan a tengerimalacokéhoz - nem rendelkezik ezzel a kétségkívül hasznos funkcióval.
Szív- és érrendszer
Egy 2010-es kutatás szerint a folsav kis mértékben segíti astrokeprevencióját, míg a C-vitamin szívvédő tulajdonságairól egy 2015-ös amerikai tanulmány számolt be. A tudósok úgy vélik, hogyaz aszkorbinsav mint antioxidáns támogatja a kardiovaszkuláris egészség megóvását, valamint szerepe lehet a "rossz" LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is. Ugyancsak ez utóbbi folyamatban fejti ki hatását a citrom másik összetevője, a limonin. Egy 2007-es vizsgálat kimutatta, hogy limonin és E-vitamin napi rendszerességű alkalmazásával egyetlen hónap alatt 20-30 százalékkal csökkenthető ahiperkoleszterinémia.
Vesekövesség
Az összes gyümölcs közül a citrom és a lime rendelkezik a legtöbb citromsavval, ami igen előnyös a vesekövek elleni küzdelemben.Az enyhén savas kémhatású vegyület gátolja a kövesedést, illetve a már kialakult apróbb kövek lebontását is támogatja.
Terhesség
A várandósság során rendkívül fontos a kismamákmegfelelő folsavellátottsága,a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat ugyanis csak e vitamin segítségével megy végbezavartalanul. Habár a folsav jobban fel tud szívódni a mesterséges étrendkiegészítőkből, a kellő mennyiség beviteléhez táplálkozásunkkal is hozzájárulhatunk, beleértve például a citromfogyasztást.
Fogyókúra
A citrom remek eszközt jelent az ételek és italok alacsony kalóriatartalmú ízesítésére.Érdemes hozzátenni, hogy a citromhéj is rendkívül gazdag tápanyagokban, összedarabolva pedig salátákhoz, baromfi- és halételekhez is felhasználhatjuk, akárcsak smoothie-k és levesek készítésekor. Fontos azonban leszögezni, hogy az egyes divatdiéták által hirdetett képpel ellentétben a citrom sem varázseszköz a méregtelenítéshez és súlyvesztéshez.

1.hét:A savanyú káposzta a fehér káposzta savanyított, erjesztett változata. Olcsó, mindenki számára elérhető, változatosan felhasználható, emellett pedig rendkívül egészséges is.

Tele van értékes tápanyaggal

Egy csésze savanyú káposztában mindössze 27 kalória és 0 gramm zsír található, továbbá 7 gramm szénhidrátot, 4 gramm rostot, valamint 1 gramm fehérjét is tartalmaz.Van benne bőven nátrium,C-vitamin, K-vitamin, vas, mangán, B6-vitamin, folsav és réz egyaránt.A savanyítás során - az erjesztés miatt - probiotikus hatásúvá válik.
Jót tesz az emésztésnek
Probiotikus hatása miatt nagyon jótékonyan hat az emésztésre, illetve antibiotikumkúra után segíthet helyreállítania bélflóra egyensúlyát. Magas az enzimtartalma is, ami szintén emésztéskönnyítő hatású.
Erősíti az immunrendszert
A savanyú káposztában található jótékony hatású baktériumok szervezetünk védekezőképességére is jó hatással vannak, és segítenek az antitestek termelésében.Ha a megfázásos időszakban mindennap eszünk savanyú káposztát, akkor hamarabb erőre kapunk majd, mivel számos vitamint tartalmaz, amely támogatja a felépülést a náthából.
Segíthet a fogyásban
Mivel kalóriában szegény, de rostban gazdag,segít, hogy tovább érezzük jóllakottnak magunkat. Segít abban is, hogy emésztésünk megfelelő legyen, illetve megakadályozza, hogy lelassuljon az anyagcserénk. Ezenkívül szakértők szerint a probiotikus ételek fogyasztása akadályozza a zsírok felszívódását is.
Jót tesz a szívnek
A savanyú káposzta magas rosttartalma és probiotikus hatása miattsegít koleszterinszintünk kordában tartásában, így csökkentheti avérnyomást, ezáltal óvja szívünk, valamint keringésünk egészségét is.
Erősíti a csontokat
A savanyú káposztában található C-vitaminsegít megkötni a szervezetben a kalciumot, ezáltal hozzájárul a csontok szilárdságához, stabilitásához.

50.hét:100 gramm füge, ami körülbelül félcsészényi mennyiségnek felel meg,74 kalóriát és kevesebb mint 1 gramm zsírt tartalmaz. Fehérjetartalma elenyésző, szénhidrát viszont bőven van benne, akárcsak rost, így bátran beépíthető az egészséges étrendbe.

A gyümölcs magas rosttartalma miattemésztéssegítő hatású, és a koleszterinszint kiegyensúlyozásában is hatékony. Fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, sőt még bizonyos rákfajták megelőzésében is segíthet. Egy kutatás szerint példáulmenopauza utánálló nőknél csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Félcsésze fügében majdnem 3 gramm rost található, ami nők esetében a napi szükséglet nagyjából 12, férfiak esetében pedig 8 százalékát fedezi. Fügét a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatnak, mivel növeli a teltségérzetet, és az anyagcserét is támogatja.
100 gramm friss füge 232 miligramm káliumot tartalmaz, ami a nap szükséglet körülbelül 5 százaléka, és segít abban, hogy izmaink és szívünk megfelelően működjön. Ugyanekkora mennyiségben 4,7 mikrogrammK-vitaminis található, ami a napi szükségletünk 5 százalékát fedezi, és segít, hogy vérünk minősége megfelelő legyen. A gyümölcsben ezenkívül vas, kalcium, magnézium, folsav és A-vitamin is található.
Kevesen tudják, de bizonyos kultúrákbana füge levelét is elfogyasztják, mivel nagyon jó hatással van a vércukorszintre és az inzulinháztartásra is. A fügelevél kivonatának fogyasztása cukorbetegek esetében csökkentheti a beadandó inzulin mennyiségét.

49.hét:Sok benne a rost

2 evőkanál mákban 3,4 gramm rost található, ami nem kevés. A rostok segítenek, hogy gördülékenyebb legyen az emésztésünk, és ne legyenszékrekedésünk, ráadásul még a koleszterinszintet is csökkentik. A rostban gazdag étrend hosszú távon csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is.
Sok benne a kalcium és a réz
Két evőkanálnyi mák 253 milligrammkalciumotés 286 mikrogramm vasat tartalmaz, amely körülbelül a napi szükséglet negyedét fedezi. A kalcium a csontok egészsége miatt fontos, de kella szív és az idegrendszer megfelelő működéséhezis. A réz pedig erősíti a szöveteket és a csontokat, illetve védi a sejtekben a DNS-t a károsodástól.
Sok benne a foszfor és a mangán
A kalcium mellett afoszforis erősíti a csontszövetet, a mangán pedig a kollagéntermeléshez kell, így nemcsak a csontoknak és az ízületeknek, hanem a bőrnek is jót tesz. A mák ráadásulsegíthet méregteleníteni a szervezetet, mivel tisztítja a beleket, és segít eltávolítani a bélfalakon található lerakódásokat. Éppen ezért a fogyásban, illetve az egészséges testsúly fenntartásában is nagyon hasznos lehet. Ami fontos: mindig fogyasszunk mellé sok folyadékot is, mert úgy lesz igazán hatékony.
Hasznos az olaja
A mákban telítetlen zsiradék található. A belőle kivont olaj fogyasztásarákmegelőzőhatású lehet. A mákban a linolénsav pedig segít egészségesen tartani a szívet.

48.hét:Milyen tápértékekkel rendelkezik a gesztenye?

A termés ehető része a nagy raktározó szikleveleket viselő embrió, amibensok a keményítő, a cukor és az ásványi anyag. A gesztenye igen kalóriadús, keményítőtartalma révén lassan felszívódó szénhidrátot visz a szervezetbe. Néha okozhat puffadást, ha pedig nincs átsütve teljesen,a gyomor számára emészthetetlen.
Agesztenye kifejezetten ajánlott azoknak, akikidegileg és érzelmileg labilisak, mert nagyon jó magnézium-, kalcium-, foszfor- és B-vitamin-forrás.
A gesztenye igazi tápláló és egészségestéli gyümölcs, összetétele igencsak hasonlít a burgonyáéhoz. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz lassan felszívódó szénhidrátokat, ezért rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen vércukorszintünket lassan, folyamatosan emeli meg, így fogyasztása a szervezet számára egyáltalán nem megterhelő. Ezen tulajdonságának köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják.

47.hét:Az articsóka igen ízletes, mégis viszonylag ritkán fogyasztott zöldségféle. Méltatlanul hanyagoljuk, mert elképesztően magas a rosttartalma - és ez csak egy a számos előnyös tulajdonsága közül.

Segít szabályozni a koleszterinszintet
Az articsóka cynarint tartalmaz - ez a sav serkenti az epertermelődést és csökkenti akoleszterinszintet.Utóbbi csökkentéséhez magas rosttartalma is hozzájárul- egy kutatás szerint ha három hónapon át articsókalevél-kivonatot fogyasztunk, nagyjából négy százalékkal alacsonyabb lehet a koleszterinünk.
Jó hatással van az emésztésre
A rost és a cynarin az emésztésünket is támogatja,akadályozva apuffadást, és serkentve az egészséges bélmozgást. Székrekedés megelőzésében is hatékony, feltéve, ha elegendő folyadékot is iszunk mellé.
Jót tesz a májnak
Mivelantioxidánshatású, segít abban, hogy a májunk egészséges maradjon, sőt annak iscsökkenti az esélyét, hogy májrákunk legyen. Egy kutatás szerint az articsókafogyasztás a rákos májsejtek terjedését is lelassíthatja.
Csökkentheti a vérnyomást
Az articsóka káliumot tartalmaz, amelysegít csökkenteni a túlzott nátriumbevitel káros hatásait,például a magas vérnyomást. A kálium emellett segíthet megakadályozni a víz-visszatartást és a puffadást is.
Felveszi a harcot a szabad gyökökkel
Egy közepes articsóka tartalmazzaa napi C-vitamin szükségletünk 25 százalékát. Ez a vitamin erős antioxidáns, segít csökkenteni a szabad gyökök szervezetünkre gyakorolt káros hatásait, erősíti az immunrendszert, és serkenti a sejtregenerációt is.

46.hét:Miért jó édesburgonyát fogyasztani?

Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 gfehérjetalálható benne, amelynekösszetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.
Értékes ásványi anyagokat tartalmaz:kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cinkis található benne. Egy perui kutatóközpont, a Limában működő Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) szakértője, Daniel Reynoso Tantalean az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában azt állítja, hogy a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miattdaganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák ésa májbetegségek kockázatátés antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.

45.hét:A gyömbérben található hatóanyagoknakköszönhetően ez a gyógynövény nagyszerű hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamintmikrobaellenes hatásokkal is bír.Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.

A gyömbér egészségre gyakorolt jótékony hatásairólmár sokat lehetett hallani. Egy új kutatás szerint segíthetmegakadályozni az elhízástés a velejáró krónikus betegségek kialakulását is.
Rendkívül változatosan felhasználható, tehetjük levesekbe, húsételekbe, süteményekbe, készíthetünk belőle teát is.Jótékony hatását kifejtiakkor is, ha frissen, szárított vagy őrölt formában, de akár olaj vagy étrend-kiegészítő formájában is magunkhoz vehetjük.
A gyömbért a legtöbbengyomornyugtató és emésztésjavító hatásairólismerik: segít megszabadulni a felgyülemlett gázoktól, ellazítja a bélrendszer izmait, a puffadást is csökkenti. Akkor isjavíthatja az állapotunkat, ha valamilyenfertőzésmiatt szenvedünk hasmenéstől vagy hasfájástól.Az emésztés javításáhozérdemes elrágcsálni egy kis darab friss gyömbért a nagyobb étkezések után.
A gyömbér erősíti az immunrendszert
Különösen előnyösen hat akkor, ha megfáztunk vagyinfluenzásak vagyunk. A gyömbérben ugyanis vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása is ismert,csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést. Reszeljünk le egy kis darab gyömbért, forrázzuk le 2 deci vízzel, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le, és az elkészült italt mézzel ízesítve kortyolgassuk el. A gyömbérforrázatot inhalálásra is alkalmazhatjuk, így segíthetjük a letapadt váladék feloldódását.
Akkor is érdemesa gyömbér gyógyerejétkihasználni, haízületi fájdalmainkvannak, ez a gyógynövény ugyanis a gyulladásokat és a fájdalmat is csökkenti. A gyömbér rendszeres fogyasztása mellett gyömbérolajjal meg is masszírozhatjuk az érintett területet.
Menzeszre is jó a gyömbér
Atermészetes gyulladáscsökkentőés fájdalomcsillapító hatásokat akkor is kihasználhatjuk, hamenstruációs fájdalmaink vannak. A gyömbérolajjal átmasszírozhatjuk a hasi területet, ihatunk gyömbérteát is, de szedhetünk gyömbértartalmú étrend-kiegészítőt is (és ez akkor is előnyös lehet, ha a PMS tünetei között a hasi panaszok is jellemzőek az esetünkben).
A gyömbért acukorbetegeknek is érdemesrendszeresen fogyasztani, mert ez a gyógynövény segít kordában tartani a vércukorszintet, növelheti az inzulin hatékonyságát, emellett pedig a különböző, a diabétesszel összefüggő szövődmények rizikóját is csökkentheti. A megfelelő hatásokhoz igyunk meg reggelente, éhgyomorra egy pohár gyömbérteát, vagy 2 deci vízben elkevert egy teáskanálnyi gyömbérlevet.

44.hét: Érzékeny a gyomrod? Vörös lencsét nyugodtan fogyaszthatsz!

Első és egyik legnagyobb előnye a vörös lencsének, hogynincs rajta a héja. Többek között ezért drágább, ám emiatt azok is nyugodtan ehetik, akiket rendszeresen kínos helyzetbe hoz a hüvelyesek fogyasztása. A vörös lencsét a hántolás során megszabadítják a nehezen emészthető (sőt, egyesek szerint emészthetetlen) héjától, ami miatt természetesenalacsonyabb lesz a rosttartalma.
Ezért a vörös lencse azoknak is ajánlható, akiket a magas rosttartalom puffaszt, vagy akiknél hasi görcsöket idéz elő.
További pozitívum, hogy a legrohanósabb életmódba is beilleszthető, ugyanis a vöröslencsétnem kell áztatni– 10-15 perc alatt megfő, megpuhul, és az említettek végett, a gyors hőkezelés ellenére is könnyen emészthető.
Miért válaszd?
A hüvelyesek nagyon fontosak azok számára, akik nem esznek húst, vagy csak keveset fogyasztanak belőle, hiszen ezeket az alapanyagokat a vegetáriánusok, vegánok – főként –a fehérje pótlásáraelőszeretettel fogyasztják. Egy tányérnyi lencsefőzelékkel, levessel akár az egész napi folsav igényedet fedezheted, ráadásul a vörös lencseOmega 6 zsírsavakbanis gazdag.
Különösensok magnéziumot tartalmaz, devastartalmais számottevő, tehátnőknek egyenesen kötelezőlenne a fogyasztása.
A vasat tekintve fontos tudnivaló, hogy C-vitamin bevitellel érdemes támogatni a felszívódását. Tehát jó, ha a lencsét friss salátával, savanyúsággalfogyasztod, vagy csak teszel némi frissen facsart citromlevet mellé.
A vörös lencsét fogyaszthatod még a kálium, kalcium, mangán, réz, jód, bór, kobalt pótlása végett is, hiszen ezekben a mikró-és makró elemekben is bővelkedik. A fehérjéket aminosavak alkotják, és egy aminosavból, a triptofánból különösen sok található a vöröslencsében. Emellettizoflavonokatis tartalmaz, ami kiemelten jó hatással vana változókorban levő nők hormonháztartására, és felmérések szerinta mellrák elkerülésében isnagy szerep jut nekik.

43.hét: Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét

A céklában sok afolsav és a betain, ezért segít csökkenteni a vérben a homocisztein szintjét - ha ebből túl sok termelődik, akkor növelheti az artériakárosodás, illetve aszívbetegségekkialakulásának esélyét.
Javíthatja az állóképességet
Nem véletlen, hogy élsportolók étrendjében gyakran szerepel ez a zöldség - hiszen a benne található nitrátokjavíthatják a sportteljesítménytis. A mérhető hatáshoz három-négy kisebbcéklátkell elfogyasztani, ami elsőre talán soknak hangzik, de ha valaki komolyabb fizikai erőpróbára készül, érdemes tennie vele egy kísérletet.
Javíthatja a szellemi teljesítményt
A cékla erekre és keringésre gyakorolt jó hatása miatt abban is segít, hogytöbb vér jusson az agyunkba, amitől jobban működhet. Ez különösen az idős embereknél nagyon hasznos, így nekik még inkább javasolt a gyakori céklafogyasztás.
Jót tesz a májnak
Májunkkomoly szerepet játszik a vér, illetve egész testünk méregtelenítésében - ha céklát eszünk, némiképpentehermentesíthetjük ezt a fontos szervet. Kutatások szerint ez a szép színű zöldség javíthatja továbbá cukorbetegeknél a májfunkciókat, és kis mértékben csökkentheti a koleszterinszintet és a máj méretét is.

42.hét: Meghosszabbíthatják az életünket

A BMC Medicine magazinban, 2016-ban jelent meg a kutatás, amelynek eredményi azt mutatták, hogy azoknak az embereknek, akik nagyjából 20 gramm diófélét fogyasztanak mindennap,20 százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy fiatalon haljanak meg.
Hozzájárulhatnak a szívünk egészségéhez
A diófélék rendszeres fogyasztása több mintharminc százalékkal csökkenti aszívbetegségekkialakulásának esélyét, a keringési rendellenességek kialakulásáét pedig 21 százalékkal. Ez annak köszönhető, hogy sok rostot, magnéziumot és telítetlen zsírsavat tartalmaznak - ami jót tesz a szívnek és a koleszterinszintnek is.
Csökkentheti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát
Egy kutatás szerint azoknak, akik rendszeresen elrágcsálnak egy marék diófélét, tizenöt százalékkal csökken az esélyük arra, hogy rákosak legyenek. Az ok: a magokban sok a sejtvédő hatású antioxidáns.
Segíthetnek abban, hogy egészséges legyen a testsúlyunk
Bár a diófélék nem éppen kalóriaszegények, van bennük fehérje, rost és egészséges zsír is, amely segíthet az étvágyunk kordában tartásában. Afogyókúrás étrendekbeis érdemes őket - mértékkel - beilleszteni, mert segítenek elérni és megtartani a vágyott álomsúlyt.

41.hét: Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns.

Miért jó az avokádó?
Az avokádótelítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható.Jó hatással vana szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogvakiváló bőrápoló szera kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújtekcémamegelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.
A gyümölcs magjábólgyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére.
Érdekességek az avokádóról
Az avokádót már az inkák is termelték és fogyasztották. Sokan nem tudják, dea avokádó régóta ismert afrodiziákum, azték neve, "ahuacacuahat", ami herefát jelent. Csíráztathatunk avokádót. Ha egy megmosott avokádómagot hegyes végével lefele felfüggesztünk fogpiszkáló segítségével egy vízzel teli pohárra, akkor néhány héten belül a mag megreped, gyökeret, majd levelet ereszt. A csíráztatásnál arra kell figyelni, hogy a mag folyamatosan vízben legyen. Ha a növény már több levelet is hozott, ültessük humuszban gazdag talajba.

40.hét: A káposzta olcsó és mindenki számára könnyedén elérhető zöldségféle, amelyet érdemes minél gyakrabban fogyasztani.

Nagyon egészséges: erősíti az immunrendszert, szebb lesz tőle a bőrünk, ráadásul nagyon tápláló is - és ez még nem minden.
A káposzta jól jön, ha fogyókúrázunk
Egy csésze káposztamindössze 33 kalóriát tartalmaz, ráadásul minimális a zsírtartalma, miközben rosttartalma igen magas. A diétázók éppen ezért bátran beépíthetik étrendjükbe.
Jót tesz az agynak is
A káposztában sok a K-vitamin és az antocianin, amely segít a koncentrációban és a szellemi frissesség megőrzésében. Ezek a tápanyagokaz idegkárosodást is gátolják, és segítenek, hogy ellenállóbbak legyünk például az Alzheimer-kórral szemben. A legtöbb ilyen szempontból hasznos tápanyag a vörös káposztában van.
Jót tesz a szépségnek
A káposzta kéntartalmasokat segíthet azoknak, akiknek zsíros, pattanásosodásra hajlamos a bőre. A kén ezen kívül segít a keratin termelődésében is, ezért a körömnek, a bőrnek és a hajnak is nagyon jót tesz.
Segít méregteleníteni
A káposztában sok a C-vitamin is, amely a kénnel együtt fontos szerepet játszik abban, hogy a toxinokkikerüljenek a szervezetünkből. Segít semlegesíteni a szabad gyökök káros hatásait, számos betegség kialakulási esélyeit csökkentve.
Segíthet a rákmegelőzésben
A káposztában olyan anyagok találhatóak, amelyekgátolják a sejtburjánzás és a tumorok fejlődését. Kutatások szerint a mellrák terjedését is segíthet gátolni.
Hasznos a vérnyomásnak
A káposztában található kálium segít karban tartani az ereket, megkönnyítve a véráramlást, ami meggátolhatja, hogy túlságosan magas legyen a vérnyomásunk.
Fejfájást is kezelhetünk vele
A káposztalevelekkelkészített meleg borogatás segíthet csökkenteni a fejfájást, akárcsak a nyers káposztalé fogyasztása. Utóbbi másnaposság kúrálására is kiváló.

38.hét: 1.Egyközepes méretű körte elfogyasztásával biztosítjuk napi C-vitamin-szükségletünk 12 és K-vitamin szükségletünk 10 százalékát,káliumszükségletünk6 százalékát, valamint kisebb mennyiségeket juttatunk szervezetünkbe kalciumból, vasból, magnéziumból, riboflavinból,folsavból és B-6 vitaminból. Tartalmaznak ezen kívül karotenoidokat, flavonolokat és a vörösebb héjú körték antocianinokat is.

2.Korábbi tanulmányok arra mutatnak rá, hogy akörte rendszeres fogyasztásacsökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét.
Az amerikai egészségügyi intézet (NIM) táplálkozásügyi csoportja még 2001-ben szövegezte meg az úgynevezett megfelelő beviteli (Adequate Intake) iránymutatást, amelyben felhívják a figyelmet: az 50 év alatti férfiaknak napi 38 grammnyi rostot, az 50 év alatti nőknek napi 25 grammnyi rostot tanácsos elfogyasztaniuk. Ötven életév felett ezek az irányszámok 30, illetve 21 grammra csökkennek. Mégis, a legtöbb ember ennek 50 százalékát sem veszi magához. Miért ilyen fontos mégis a megfelelő rostbevitel?

3.A táplálkozásügyi tanulmányok arra mutatnak rá, hogya minden 1000 kalóriára eső 14 grammnyi rostot tartalmazó diétákjelentősen csökkentik minda szívinfarktus,mind pedig a kettes típusú cukorbetegség esélyét. A rostbevitel legegyszerűbb forrása a gyümölcsök és zölds&eacu

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 15. 00:00, péntek | Helyi

1848 március 15.

A nap krónikája

2019. Március 12. 10:15, kedd | Helyi

Eltűnés miatt keressük Drozdik Debórát

A Tatai Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri.

2019. Március 08. 11:26, péntek | Helyi

Isten éltesse a nőket! - Ma van Nőnap, aminek íme a története!

A nemzetközi nőnap a nők iránti tiszteletet és becsületet fejezi ki. Világszerte 1917 óta minden év március 8-án ünnepeljük.

2019. Március 04. 00:00, hétfő | Helyi

Jeles napok márciusban