Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. November 01. 08:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció:

Online rendezik meg idén az Országos Rajzfilmünnepet

Online rendezik meg idén az Országos Rajzfilmünnepet

Online rendezik meg idén november 13. és 15. között a VIII. Országos Rajzfilmünnepet, amely kétszáz filmet tűz műsorára.

Az idei eseményt a https://bit.ly/3kuKBWz videómegosztón lehet követni - közölte a programot szervező KEDD Animációs Stúdió az MTI-vel.

Mint írják, a stúdió országszerte csaknem100 helyszín közreműködésével szervezi meg az eseményt, amelyre 31 filmes blokkal készülnek.

Olyan klasszikusokat is láthat a közönség, mint a Vizipók-csodapók, a Frakk, a macskák réme, a Kukori és Kotkoda, de szerepelnek a programban a Magyar népmesék, a Mesék Mátyás királyról és a Cigánymesék sorozat epizódjai is.

Az utóbbi évek legnagyobb kedvencei közül egyebek mellett a Bogyó és Babóca, a Kuflik, a Borka és a varázsruha, a Detti és Drót, a Hajótöröttek és a Boxi történeteivel találkozhatnak a nézők. A sorozatok mellett egészestés - új és klasszikus - rajzfilmeket is műsorra tűznek.

Kortárs magyar animációs műhelyek és egyetemek - a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapesti Metropolitan Egyetem - válogatásaiban a jövő nagy rajzfilmesei mutatkoznak be.

Egy másik válogatásban a filmfesztiválok - a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál - legjobb (best of) alkotásai szerepelnek: a Hortobágyi darumese, a Szuper malac és Űrpatkány, valamint a Kipp-kopp a hóban című animációk.

Mind ezek mellett a nézők ízelítőt kapnak az idei év legfrissebb sorozataiból: a Naszreddin Hodzsa meséi, a Mitch-Match és a híres magyar élsportolók gyerekkorát feldolgozó Cserebogarak néhány epizódját mutatják be.

Az idei kínálatból minden korosztály talál kedvére valót: az óvodások játszva tanulhatnak a Dúdolóval, a Magyar csaták sorozattal az iskolások visszautazhatnak a múltba; a szülők és a nagyszülők pedig újra átélhetik gyerekkorukat a Pityke vagy a Mikrobi című rajzfilmsorozatok epizódjaival.

A VIII. Országos Rajzfilmünnep Rofusz Ferenc életműve előtt tiszteleg a Légy című Oscar-díjas rajzfilmje bemutatójának negyvenedik évfordulója alkalmából. A háromnapos rendezvény a nagysikerű rövidfilm mellett műsorára tűzi egyebek mellett az Egy év Hoppifalván, a Ticket és Az utolsó vacsora című alkotásokat is.

Mint írják, az online Rajzfilmünnep különlegessége, hogy a szervezők betekintést nyújt a leglelkesebb települések, intézmények életébe is. Az általuk küldött felvételek saját, egyedi YouTube-csatornán lesznek elérhetők.

A felvételek között szerepel kiállításbemutató Szolnokról, kultúrséták a Téten, a Siklósi Várfesztivál izgalmas pillanatai, bábelőadás Újszászról, néptáncos flashmob Felsőtárkányból, valamint Luca napi boszorkányságok és koncert.

A részletes program a www.rajzfilmunnep.hu oldalon érhető el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során