Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Január 05. 10:59, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Mol: a Shaikan mező elérte a 40 ezer hordóegyenérték termelési szintet

Mol: a Shaikan mező elérte a 40 ezer hordóegyenérték termelési szintet

Az észak-iraki kurd régióban elhelyezkedő Shaikan mező december 27-én elérte a 40 ezer hordóegyenérték napi termelési szintet, két nappal később az első és a második termelőegységből rekordszámú, 354 tankautót töltöttek meg mintegy 58 ezer hordó kőolajjal – jelentette a Mol Nyrt. a tőzsde honlapján hétfőn.

A Mol közölte, hogy a kőolajat törökországi kikötőkbe szállították és tovább exportálják.
A közlemény idézi Alexander Dodds-ot, a Mol kutatás-termelés ügyvezető igazgatóját, aki szerint a 40 ezer hordó elérése mérföldkő a projektben, s a mező további potenciálja óriási.
Elmondta: partnerükkel és a kurdisztáni régió természeti erőforrások misztériumával közösen azon dolgoznak, hogy a mező leghatékonyabb fejlesztése révén minél hamarabb további sikereket érjenek el.
A vállalat arról is tájékoztatott, hogy megkezdődött egy újabb termelőkút, a Shaikan-11 mélyítése, amely egy már meglévő, 11 kilométer hosszú vezetékkel a második termelő egységbe lesz bekötve a Shaikan blokkban.
A magyar olajipari társaság korábbi közleménye szerint a Shaikan blokk kitermelése tavaly 25 ezer hordó volt naponta, majd a decemberben bekötött további három kút (Shaikan-7, -8 és -10) termelésbe állítása lehetővé tette a termelési szint növelését. A Shaikan területe 283 négyzetkilométer, itt a Mol 20 százalékos részesedéssel rendelkezik, a másik tulajdonos a Gulf Keystone Petroleum, amely a kutatás-kitermelést is irányítja. A kurd régió másik blokkja, az Akri-Bijeel, amelynek a Mol 80 százalékos részesedéssel operátora - a magyar cég irányítja a kutatásokat -, míg a Gulf Keystone Petroleumnak 20 százalékos a részesedése. A tervek szerint a magyar olajtársaság 2015-ben 500 millió dollárt költ az Akri-Bijeel, illetve a Shaikan blokk mezőlehatárolási és termelési programjára – közölte a Mol korábban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során