Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. November 10. 09:21, péntek | Helyi

Megnyílt a 18. Megyei Pályaválasztási Kiállítás Tatabányán

Megnyílt a 18. Megyei Pályaválasztási Kiállítás Tatabányán

A Földi Imre Sportcsarnokban csütörtökön megnyílt a 18. Megyei Pályaválasztási Kiállítás, melyre háromezernél több látogatót várnak.

A kiállításon közel 60 standon mutatkoznak be a megye középiskolái, valamint olyan civil és önkormányzati szervezetek, melyek kapcsolódnak a pályaorientációs szolgáltatások megyei rendszeréhez. Szombaton a „családi nap” keretében a diákok szüleikkel együtt kereshetik fel a kiállítást.
A kormány a következő években az összes szakképző intézmény és tanműhely felújítását tervezi a mai kor igényeinek megfelelően - mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a kiállítás megnyitóján.
Bánki Erik hozzátette, folyamatosan felmérik az intézmények állapotát és technikai ellátottságát és tíz éves terv készül az érintett képzőhelyek modernizálására.
Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel az elmúlt évtől kezdve három naposra bővült a rendezvény. A kormányhivatal több mint 2600 tanulónak térítésmentes utazást biztosít a helyszínre.
A kormánymegbízott szólt arról is, hogy míg néhány éve húsz százalék volt a pályakezdők között a munkanélküliek aránya, jelenleg azonban csak öt százalékuk nem talál azonnal munkát.
Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere elmondta, az önkormányzat két nagy fejlesztést indított el az oktatás területén. A kormány segítségével a Modern Városok Program keretében új laborokat, világszínvonalú tanulókörnyezetet hoznak létre a volt városi kollégiumban, valamint reálgimnáziummá fejlesztik az Árpád Gimnáziumot. Az intézmény felújításához szükséges közbeszerzési eljárás várhatóan november végéig megjelenik.
A kiállításon a diákok térítésmentes szolgáltatásokat vehetnek igénybe, így pályaválasztási teszteket tölthetnek ki, részt vehetnek pályaválasztáshoz kötődő pszichológiai szaktanácsadáson, de kipróbálhatják ügyességüket több szakma követelményeit is megjelenítő szakmaszimulátor segítségével.
A kiállítói standokon a fiatalok és kísérőik közvetlenül az intézmények pedagógusaitól és diákjaitól szerezhetnek információt a középiskolák képzési lehetőségeiről, az iskola életéről, rendjéről, szellemiségéről.
A rendezvény nem kizárólag a fiatalok, hanem a döntéseiket támogató, pályaorientáció iránt érdeklődő szakemberek igényeit is igyekszik kielégíteni. A kiállítás első napjára szervezett fórum előadásai a szakképzés rendszerének változását, a szakképzési centrumok működési tapasztalatait és az általános iskolában folytatott pályaorientációs tevékenységek lehetőségeit is érintik.
A kiállítást a Komárom-Esztergom megyei Kereskedelmi és Iparkamara hegesztő, festő, fényező és targoncavezető szimulátorokkal és pályaválasztási pszichológiai tanácsadással támogatta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya