Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Szeptember 27. 05:01, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Már több ezer kép érkezett a Magyarország 365 fotópályázatra

Már több ezer kép érkezett a Magyarország 365 fotópályázatra

Már több ezer felvétel érkezett eddig a magyar kormány által elindított Magyarország 365 fotópályázatra; az ország értékeinek bemutatását célzó pályázatra október 18-ig várják a nevezéseket.

Szeptember eleje óta már több ezren küldtek képet, az első alkalommal kiírt pályázat azonban nem csupán mennyiségi, hanem minőségi szempontból is sikeresnek tűnik - mondta el az MTI-nek a kezdeményezéshez meghirdetett keddi budapesti konzultáció előtt a zsűri elnöke.

Kaiser Ottó fotóművész hozzátette: mivel nemcsak professzionális, hanem amatőr fotográfusok is nevezhetnek, némileg tartott a túlszínezett, "csiricsáré" képek tömegétől, félelmei azonban eddig nem igazolódtak be, mert korrekt, méltányolható, értékelhető anyag jött össze.

Nem tudni biztosan, hiszen a pályázat anonim, de sejthető, hogy már hivatásosok is küldtek be képeket, ám nagyon erős az amatőr vonal is - hangsúlyozta.

"Azt látom, amit Sára Sándor mondott: az emberek képekben gondolkodnak. Persze mindenki a maga módján, de ha összerakjuk ezeket a képeket, akkor kijön belőlük maga az ország" - méltatta az eddig beérkezett anyagot Kaiser Ottó.

Ahogy arra a zsűri számított, a táj és természet messze a legnépszerűbb kategóriának bizonyult eddig, hiszen kirándulás közben mindenki szeret fényképezni. Az épített és tárgyi örökség kategória nehezebb téma: egy-egy épület, belső tér lefényképezésével már jobban meg kell küzdeni, de a legbonyolultabb természetesen az embert fényképezni - mondta el a szakember.

Hozzáfűzte azonban: a városi és vidéki közösségi életképek kategóriában is látott már olyan pályaműveket, amelyek akár a díjra is esélyesek lehetnek majd.

Kaiser Ottó emlékeztetett arra, hogy az érdeklődők számára október 10-én tartják a következő szakmai konzultációt.

A Magyar Turisztikai Ügynökséggel, a Magyar Természetjáró Szövetséggel és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével együttműködésben kiírt pályázat képeit a fotopalyazat.magyarorszag.hu honlapra lehet feltölteni október 18-ig.

A kategóriagyőztesek jutalma 1-1 millió, a második helyezetteké fejenként 500 ezer, a harmadik díjasoké 300 ezer forint lesz, és az internetes közönségszavazás győztesei is kategóriánként 1 millió forinttal gazdagodhatnak.

A szakmai zsűri tagjai Kaiser Ottó mellett Keleti Éva és Kerekes Emőke fotográfusok, Szarka Klára fotótörténész, valamint Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;