Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. December 04. 09:44, kedd | PR

Környezetbarát vásárlás

Környezetbarát vásárlás

Kis odafigyeléssel módosíthatod úgy a vásárlási szokásaidat, hogy sokkal kisebb hatással vagy a környezetedre. Lássuk hogyan tudod ezt megtenni.

A világhírű természetfilmes, David Attenborough a napokban arról beszélt, hogy már mindenhol nyilvánvaló, milyen hatásai vannak a klímaváltozásnak, a károsanyag-kibocsátásnak, valamint az élőhelyek visszaszorulásának, viszont unalmassá válhat ezek állandó ismételgetése. A népszerű tévés attól tart ugyanis, hogy a veszélyek mindennapos emlegetése révén közönyössé válunk a nagyon is valós problémákkal szemben. Ugyan a gondolat logikusan hangzik, attól viszont nem lehet eltekinteni, hogy az emberiség természetkárosító hatását már napi szinten a saját bőrünkön érezzük. Ennek egyik összetevője a papírgyártás által okozott károk.

A papírgyártás és annak környezetkárosító hatása

Ugyan a gyártás folyamata az évszázadok során jelentős fejlődésen ment keresztül, továbbra is komoly terhelést jelent a környezet számára, mivel az emberiség papírfelhasználása folyamatosan nő. Bár a világ számos helyén az alapanyagként használt fák pótlását erdőtelepítések elrendelésével igyekeznek kompenzálni, a kitermelés meghatározó hányada olyan fejlődő országokban történik, ahol ez alig teljesül a laza jogszabályi környezet miatt. Az így megfogyatkozott erdők kevesebb szén-dioxidot tudnak megkötni, ami az üvegházhatást növeli, a kiirtott terület pedig elsivatagosodik. A papíripar jelenleg a világ fakitermelésének egyötödéért felelős, de egyes becslések szerint ez az arány 2050-re akár a 25%-ot is elérheti majd. Az irtási terület nagyságát szemléltetve kijelenthetjük, hogy évente egy Görögország méretét is meghaladó felület tűnik el a Föld erdőségeiből.
A környezetkárosító hatás számos módon megnyilvánul közvetlenül a gyártási folyamat során is.
A technológiai fejlesztések ellenére a papírgyártás továbbra is rendkívül sok víz felhasználásával történik. Egy kilogramm hagyományos (cellulóz alapú) papír előállításához körülbelül 2-3 kilogramm fa és 45-55 liter víz szükséges. Ha még szemléletesebb példával akarunk élni, akkor azt kell mondanunk, hogy körülbelül tíz darab felnőtt fa szükséges egy tonna papír elkészítéséhez. Felnőtt fa alatt egy harminc éves lucfenyőt célszerű érteni, mivel ebből a fajtából ettől az életkortól kezdve készülhet jó minőségű papír. A nagy mennyiségű vízhasználaton kívül a vegyi anyagok szerepét sem szabad figyelmen kívül hagyni. A cellulóz fehérítése során használt klór ugyanis a természetes vizekbe kerülve rendkívül mérgezően hat az ott megtalálható élőlényekre.

Hogyan mérsékelhető a környezetterhelés?

Számtalan lehetőségünk van arra, hogy életünk során megkíméljük a környezetünket a felesleges papírhasználat okozta terheléstől, rengeteg fát megmentve ezzel. Már a legegyszerűbb tippek alkalmazása is sokat segít. Ilyen például, ha nyomtatás során a papír mindkét oldalát használjuk, ha használt könyveket vásárolunk, vagy nem használunk csomagolópapírt. Az egyszeri tanácsokon kívül érdemes azonban két átfogóbb módszerre, a szelektív hulladékgyűjtés, valamint a környezetbarát vásárlásra is külön felhívni a figyelmet. Ha ugyanis ezeket hétköznapi rutinná tesszük, azzal nap mint nap egy emberként is sokat tudunk tenni környezetünk védelméért.

Szelektív hulladékgyűjtés

A szelektív hulladékgyűjtés egyik célja és jelentősége, hogy az így gyűjtött papír újra felhasználhatóvá válik a gyártók számára. Ez jelentős előrelépés a károk mérséklésében több okból is. Egyrészt a papír másodnyersanyagként akár 5-10 alkalommal is feldolgozható, felhasználása során pedig 60-70%-nyi vizet, 60%-nyi energiát takaríthatunk meg. Másrészt a szén-dioxid kibocsátást is csökkenthetjük megközelítőleg 15%-kal. Fontos kiemelni, hogy a gyűjtés során semmiképp se a vegyes rekeszbe helyezzük a számunkra feleslegessé vált papírt, mivel ebben az esetben az a hulladéklerakókba, illetve a szemétégetőkbe kerülve ismét környezetszennyezést okoz. Lehetőség szerint arra is figyeljünk, hogy a szelektív gyűjtőbe helyezett papír ne legyen olajjal vagy vegyi anyagokkal szennyezett.

A környezetbarát vásárlás és a papírgyártás kapcsolata

Vásárolni szinte mindennap szoktunk, emiatt is fontos azt környezetbaráttá tennünk. Általános érvényű szabályként megemlíthetjük, hogy kerüljük tudatosan a felesleges papír (és műanyag) csomagolóanyagok megvételét és használatát, az eldobható csomagolások helyett pedig részesítsük előnyben az újrahasználható megoldásokat (pl. betétes üvegek).
Érdemes megemlíteni az egyik legtöbb mennyiségű papírt felemésztő akciós újságok kérdéskörét, mivel ezeket rengetegen forgatják. Ezekre ma már semmi szükség nincs, mivel szinte az összes áruház reklámújsága elérhető az interneten. Legcélszerűbb ezeket a www.kimbino.hu weboldalon böngészni, mivel ez a felület a különböző üzletek újságait egy helyen, bizonyos kényelmi funkciókkal, keresési lehetőséggel kiegészítve teszi számunkra elérhetővé. Az alábbi linkre kattintva kényelmesen fellapozható az adott szórólap, aminek az érvényességi ideje is jól láthatóan fel van tüntetve: akciós újságok
Sokan abba a hibába esnek, hogy úgy vélik, egy emberként nem tudnak érdemben hozzájárulni a környezet védelméhez. Ilyenkor érdemes arra gondolni, hogy hazánkban az egy főre jutó éves papírfogyasztás bizonyos számítások szerint megközelíti a 100 kilogrammot. Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! Ezt az elvet érvényesítse mindenki egyenként a hétköznapjai során.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.