Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Szeptember 22. 09:11, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: Salamon Gy.

Környén járt a Fizibusz

Környén járt a Fizibusz

Mi lehet ebben a palackban, aminek letekertem a fedelét? – tette fel a kérdést szerdán a környei Faluházban a község felső tagozatos diákjainak Tóth Pál, a Fizibusz „sofőrje”, majd amikor a hidrogén felvetés elhangzott, sorolta további kérdéseit, s meg is válaszolta: mi történne, ha az lenne, s egyesülne az oxigénnel? BUMM! – nem beszélgetnénk ilyen kedélyesen…

Horti Károlyné, a Kisfaludy Mihály Általános Iskola pedagógusa jó három esztendeje pályázott folyamatosan, hogy a községbe „csábítsa” az ELMŰ-ÉMÁSZ által útjára indított Fizibusz-t, amely roadshow jelleggel – s díjtalanul – „viszi házhoz” mindazon ismereteket, melyekkel segíthetők a gyerekek környezettudatos energiafelhasználásra történő felkészítése.
Horti Károlyné kitartása sikerrel járt, s szerdán meg is érkezett a demonstrációs eszközökkel, speciális technikával felszerelt mikrobusz, azaz a Fizibusz Környére, s Tóth Pál „fizishowman”, aki – amikor nem „buszozik” – nem mellesleg maga is matematikára, s fizikára oktatja a diákokat Szentendrén.
Négy éve vagyok úton, 110 ezer kilométert tettem meg, 700 iskolába látogattam el, 140 ezer gyerekkel találkoztam, mindent láttam, s az ellenkezőjét is – hallhatták a diákok a kísérletek kezdetén, s majd maguk is megtapasztalhatták, milyen (majdnem) mindent látni, s akár az ellenkezőjét is…
A palack tartalmáról végül kiderült, hogy nitrogén, ami kisebb üvegbe öntve „fortyogott, füstöt eregetett”, s bár forráspontja mínusz 190 C fok, megfelelő kéztartással semmi bajunk nem eshet, ha a nyitott tenyerünkbe öntünk kisebb mennyiséget, de természetesen csak akkor, ha éppen egy szakavatott „fizishowman” Fizibusz kísérletének vagyunk részesei.
A felsős diákok számára végül szinte pillanatok alatt elrepült a majdnem másfél óra, amely alatt nem csupán a nitrogénnel kísérleteztek, de szívószállal is, „belekóstolva”, miként keletkezik a hang, miként működnek a fúvós hangszerek, s legvégül azt is megtapasztalhatták, hogy milyen az elektromos kisülés, s mitől energiatakarékos egy izzó.

Címkék: fizibusz, környe

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.