Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. December 24. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Koncentrálódik a futárpiac, nőnek az árbevételek

Koncentrálódik a futárpiac, nőnek az árbevételek

A futárcégek száma 14 százalékkal csökkent az elmúlt két év alatt a magyar piacon, miközben a szektorban tavaly elért összesített adózás előtti eredmény gyakorlatilag megduplázódott 2013-hoz képest

- derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő legfrissebb jelentéséből. Az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzés szerint december elején 916 vállalkozás folytatott futárpostai tevékenységet, a csökkenő cégszám viszont nem a magas bedőlési arány következménye, ebben ugyanis az iparág cégei az 1,79 százalékos értékkel az országos átlag alatt vannak.

Az elmúlt 12 hónapban ráadásul kiemelkedően kevés céget számoltak fel a szektorban: a hitelezők mindössze 17 eljárást indítottak, míg 2014-ben 42 cég ellen indult felszámolási eljárás. Tavaly december óta 78 kényszertörlést kezdeményeztek, szemben a 2014-ben indított 90-nel. Emellett 10-15 végelszámolással megszüntetett cég volt, ami szintén alacsonynak számít a Bisnode szerint.

A cégminősítő megjegyezte, hogy kevés új cég alakult idén a futárpostai szektorban, az első tizenegy hónapban 32 vállalkozás jött létre egyéb postai vagy futárpostai főtevékenységgel, míg 2014-ben éves szinten 56 új cég alakult. A Bisnode a 2012-2014-es időszak pénzügyi eredményeinek vizsgálata alapján arra jutott, hogy folyamatosan nő a szektorban tevékenykedő cégek árbevétele és eredménye. 2014 végére 63,2 milliárd forintnyi bevétel mellett 6,3 milliárd forint adózás előtti eredmény termelődött a szektorban.

A Bisnode adatai szerint a futárpostai tevékenység különösen a nagy és stabil cégek számára jövedelmező vállalkozás. Jellemzően a tíz legnagyobb cég adja az iparági árbevétel 68 százalékát, nem ritka, hogy a nagyok egy év alatt 30-40 százalékos árbevétel-növekedést érnek el, eközben a kisebb vállalkozások gyakran ugyanekkora arányú bevételkieséssel szembesülnek.

A cégminősítő szerint a koncentrálódó piac megnehezíti a piacra lépést, azonban előfordul, hogy új kihívóval kell szembenézniük a futárcégeknek. Példaként említik, hogy a személyszállítással indító Uber külföldön már futárpostai tevékenységgel is próbálkozik, és üzletpolitikáját ismerve várható alaposan a piaci ár alá megy.

Címkék: árbevétel, futárpiac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.