Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Szeptember 19. 11:23, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: Salamon Gy.

Fél évszázados bajtársi találkozó

Fél évszázados bajtársi találkozó

Telik, múlik az idő, s egyszer csak azt vesszük észre, hogy nem marad körülöttünk senki, ha nem fedezzük fel azokat, akikkel egykor együtt sírtunk, együtt nevettünk és együtt szenvedtünk – fogalmazott szombaton Hárskuti Attila a környe

Az MN 3170-es önálló hírszázad bajtársai viszont azt is megállapították, hogy az idő megszépíti az eseményeket, s ma már az 50 évvel ezelőtti reggeli futás sem tűnik olyan veszedelmesnek, még akkor sem, ha mínusz 22 fokos hidegben, pufajkában rótták a métereket.

A múló idő azonban nem csak jótékonyan szépít, hanem el is vesz. Szombaton néma főhajtással tisztelegtek azok emléke előtt, akik már soha többé nem anekdotázhatnak bajtársaikkal katonaéveikről. Hogy a sors hányukat szólította el, pontosan sajnos nem tudják, hiszen nagyon sokukat nem sikerült felkutatniuk.
1961 októberében és ’62 januárjában Budapestről, Nagykőrösről és Komárom-Esztergom megyéből sorozták be a fiatalembereket Ceglédre. A 92 fős létszámú önálló híradószázadban 22-en látták el szolgálatukat szűkebb hazánkból, Tatabányáról, Tatáról és Környéről.
Igazi elitalakulat voltunk a tüzérezreden belül, amolyan állam az államban, külön parancsnokkal. Nálunk nem volt olyan katona, hogy legalább szakmunkás végzettsége ne lett volna – mesélte Hárskuti Attila, s bármennyire is szépít az idő, még ma is fintorral emlékezett az éjjelekre, amikor volt, aki sírt, volt, aki nevetett, volt, aki jajgatott, s a kapcájuktól iszonyatos bűz terjengett, hiszen a 92 katona egyetlen, hatalmas szobában aludt.
Egy évig szolgáltak Cegléden, majd Várpalotára kerültek, s 1963. november 24-én bújtak ki a katonaruhából. Ahogy lenni szokott, szétszéledtek, mindenki élte életét, családot alapított, mígnem a tatai Czink József (†) felvetette az összejövetel gondolatát, Hárskuti Attila pedig „nyomozni” kezdett. Azokkal a bajtársakkal, akiket sikerült felkutatni, első alkalommal hat esztendeje találkoztak, s azóta évente kétszer, egyszer Cegléden, egyszer pedig Komárom-Esztergom megyében idézik fel a katonaéveket.
A találkozónak Környe, a falubeli egykori katona, Eichardt Imre révén már másodszor adott otthont, s a szombati múltidézésen Süli Lászlóné a házigazdák részéről apró jubileumi ajándékokkal is kedveskedett a vendégeknek, Rudlof Tibor pedig egy 2007-es újság másolatával érkezett, amely egy 1963-as katonafotót, s a 2006-os találkozójukat örökítette meg. A képeket nézve fájdalommal kellett megállapítaniuk, hogy egyre több az elhunyt bajtársuk… Azt viszont ezúttal is megígérték: amíg tehetik, találkoznak. Ők, akik fél évszázaddal ezelőtt hosszú-hosszú hónapokon át együtt sírtak, együtt nevettek és együtt szenvedtek...

Címkék: környe, katona

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.