Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Október 16. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ennél több gázunk már nem lehet

Ennél több gázunk már nem lehet

Valamivel több mint 3,1 milliárd köbméter – ennél nagyobb gázkészlet már biztosan nem lesz az MVM tulajdonában lévő hazai tárolókban a mostani fűtési szezon előtt. A föld alatti létesítményeket felügyelő Magyar Földgáztároló Zrt. adatai szerint az idei télre már nincs leköthető betárolási kapacitás - írja aNapi Gazdaság.

Az összesen 4,4 milliárd köbméter kapacitással bíró négy tárolóban így 1,3 milliárd köbméternyi hely üresen marad, ám a beérkező mennyiség így is jóval több, mint tavaly: 2013 novemberében ugyanis a töltöttség még a 2 milliárd köbmétert sem érte el.

Az MFGT honlapján található adatok értelmében a lefoglalt kapacitás tegnap körülbelül 200 millió köbméterrel, 3,1 milliárd köbméterre nőtt. A lapunk által megkérdezett szakemberek azonban rámutattak: nem új betárolásról van szó, csupán a tárolócégnek – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felhívására – fel kellett tüntetnie a honlapján a hajdúszoboszlói létesítményben meglévő, korábban párnagázként nyilvántartott mennyiséget is. (A párnagáz a tárolók stabilitásának és nyomásának fenntartására szolgál, így alapesetben nem kerül ki a létesítményekből. A szóban forgó mennyiség használható készletté való átalakítását még a tárolók előző tulajdonosa, az E.On kezdeményezte és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal hagyta jóvá évekkel ezelőtt.)

Valamivel több mint 2 milliárd köbméter a tárolókban az MVM saját készlete, míg további 700 millió köbméter fűtőanyagot a Gazprom tárol majd be a magyar egységekbe. A tárolók töltöttsége jelenleg 52,4 százalékos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.