Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Augusztus 14. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csak papíron létezik szabad unión belüli betegáramlás

Csak papíron létezik szabad unión belüli betegáramlás

Igazuk lesz azoknak, akik azt jósolták: nem kell attól tartani, hogy a vonatkozó uniós irányelv hatályba lépésével tömegesen mennek majd külföldre az itthon gyógyulást nem találó magyar betegek, ami felboríthatja a tb-költségvetést - írja a Világgazdaság.

Az Egészségbiztosítási Alap idei első féléves statisztikája szerint még egyetlen forintot sem kellett kiadnia az OEP-nek a magyar betegek tervezett külföldi gyógykezeléseire, amire elvileg kereken egymilliárd forintot különítettek el.

A szabad betegáramlást lehetővé tévő európai uniós direktíva tavaly október 25-én lépett hatályba. E szerint az Európai Unió polgárai az EU bármely országában, bizonyos korlátozásokkal, de ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe az egészségügyi ellátást, mint az adott állam polgárai. Az Európai Bizottság adatai szerint évek óta az európai betegek mindössze egy százaléka kezelteti magát külföldön, és szakértők azt feltételezték, hogy ezen az új szabályozás sem fog változtatni.

A vonatkozó magyar jogszabályok miatt Magyarországon a korábbinál is nehézkesebbé és bürokratikusabbá vált a külföldi gyógykezelés engedélyeztetése. Ráadásul, ha pozitív is az elbírálás, a betegeknek meg kell előlegezniük a kiadásokat, mert a biztosító csak utólag, a számlák benyújtása után fizet. Ennek ellenére az uniós szabályok tavalyi hatályba lépése óta 292-en kérték a külföldi gyógykezelés lehetőségét, és közülük 232-en meg is kapták az OEP-től kapott tájékoztatás szerint.

A magyar betegek külföldi gyógykezelésére összességében a tavaly felhasznált hétmilliárd forinttal szemben ez évre már 9,5 milliárd forintot irányoz elő az Egészségbiztosítási Alap költségvetése. Ebből a legnagyobb tételt az EU-tagállamokkal kapcsolatos elszámolásra és az unión belüli sürgősségi ellátás fedezetére szánt 6,4 milliárd forint, ami nagyjából megegyezik a tavaly erre a célra ténylegesen elköltött összeggel. Az első fél év alatt már a keret háromnegyede elfogyott, és egészen bizonyos, hogy nem lesz elég egész évre az EU-n kívüli országokban egészségügyi ellátásra szoruló magyarok gyógykezelésére szánt 150 millió forint sem, mivel azt már az első hat hónap alatt el kellett költeni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk