Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 19. 08:41, hétfő | Helyi sport

Az OSE mottója: neveljünk kosarasokat!

Az OSE mottója: neveljünk kosarasokat!

A december az élet szinte minden területén a mérlegvonás ideje. Ki-ki számot vet az év közbeni eredményekkel, sikerekkel, s kudarcokkal is.

Az Oroszlányi Sport Egyesület kosárlabda szakosztálya is ezt tette szombat este évzáró bankett keretében, s túlzás nélkül állítható, hogy a mérleg igen határozottan a sikerek felé billent.
Talán azért is, mert – mint Beck Ferenc elnök elmondta – nekik már évek óta mottójuk a jelmondat, melyet idén a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége is a zászlajára tűzött: neveljünk kosarasokat!
Az OSE felnőtt csapata jelenleg az NB II. Nyugat-magyarországi régiójában szerepel és szinte az egész Dunántúlt beutazva játssza mérkőzéseit Dombóvártól, Marcalin, Nagykanizsán, Pápán át Zalaegerszegig, ugyanakkor picit fájó szívvel konstatálva, hogy zömmel a középmezőnyben tanyázik.
Egyébként jelenleg egyfajta korszakváltást élnek át az oroszlányi kosarasok, mivel a kiöregedő felnőtt játékosok miatt a „nagyok” szerényebben szerepelnek, az utánpótlás csapatok azonban szerencsére szépen szállítják az eredményeket. Az idei esztendőben az OSE négy korosztályos csapattal is dicsekedhet, s nem csupán Oroszlányból, de a környező településekről is érkeznek az ifjú kosarasok. A junior (U18) együttes mellett a serdülő, gyermek és a kenguru csapatok tagjaiként közel 100 gyermek kosárlabdázik versenyszerűen az OSE Lions színeiben a Pest megyei Bajnokságban, s nem is akármilyen eredménnyel: valamennyi korosztály a dobogón, vagy annak közelében pattogtatja a labdát.
Mindezek mellett további bizakodásra ad okot, hogy az így felnevelt generációkból többen valóban komoly elhivatottsággal kötődnek a sporthoz, így ők később sikerrel épülnek be a felnőtt csapatba. De nem szabad megfeledkezni a város általános iskoláiról sem, amelyekben az OSE-hoz kötődő, jelentős kosárlabda múlttal rendelkező edzők foglalkoznak a gyermekekkel, mégpedig igen hatékonyan, hiszen összesen majdnem 150 gyerek kosárlabdázik az elsősöktől a nyolcadikosokig. Ennek köszönhető, hogy az oroszlányi általános iskolák ismét bekapcsolódtak a megyei kosárlabda diákolimpia küzdelmeibe.
Az évzáró banketten az elnöktől azt is megtudtuk, hogy a kosarasok már a város középiskolájára, s több mint ezer diákjára is „kivetették a hálójukat”. Az OSE szakmai és az iskola vezetésének teljes körű pedagógiai támogatásával komoly terveket szőnek egy emeltszintű, testnevelés-kosárlabda tagozatos osztály beindításáról jövő szeptemberben, mellyel már nem csak a városból és vonzáskörzetéből, de a megye egészéből szeretnék odacsalogatni a tanulni és kosárlabdázni szerető középiskolás diákokat. A terv megvalósítása, a kadet és junior képzés még hangsúlyosabbá tétele azért is különösen fontos az OSE számára, mivel a felnőtt csapat közvetlen pótlását szeretnék biztosítani az így kinevelt fiataloktól, hiszen az évek alatt egyre komolyabbá váló utánpótlás bázis szolgálhatja a felsőbb osztályba igyekvő felnőtt csapat alapjait.
Merthogy a tervekben természetesen előrelépés is szerepel. A felnőtt együttest 3-4 éven belül az első osztályt jelentő NB1/B-ben szeretné látni a vezetés, mégpedig úgy, hogy közben ne szembesüljenek a jelenlegi csapatok legnagyobb gondjával, a saját nevelésű korosztályos játékosok hiányával.
A sportcsarnok megkezdett rekonstrukciós munkálatait is szeretnék befejezni, ezek között szerepel a felső szinten lévő öltözők, játékvezetői szoba bővítése, a tető szigetelése, a távhő- és vizes blokk, valamint burkolatainak felújítása, valamint a csarnok árnyékolásának és szellőztetésének megoldási lehetőségeit is keresik, hiszen az valamennyi igénybevevő sportág hasznát szolgálná.
Annak ellenére, hogy az 1959-ben alakult oroszlányi kosárlabda szakosztálynak az aranyidők mellett jutott nehéz időszakokból is, Beck Ferenc úgy véli, hogy az OSE-OBSK több évtizedes múltjához méltóan Oroszlányban hosszútávon tervezhető, s támogatással még tovább fejleszthető a kosárlabda. Az elnök az évzáró banketten arra is ígéretet tett, hogy a csapatok jövőre is mindent megtesznek a győzelemért, meghálálva a lelkes, több száz fős szurkolótáboruk kitartó buzdítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni